arrow_drop_up arrow_drop_down

Accordeonles in Amersfoort

De ('het' mag ook) accordeon kom je vaak in volksmuziek tegen. Niet alleen in Nederlandse muziek maar bijvoorbeeld ook in Cajun en Zydeco uit de Verenigde Staten, Klezmer (Joods) en Tango (Argentinië). Het is dus een heel veelzijdig instrument!


Het accordeon kun je enigszins vergelijken met het keyboard. Met je rechterhand speel je de melodie en met de linkerhand heb je soms aan één vinger genoeg om een hele begeleiding te laten klinken. Want onder één knop van het accordeon links zitten soms wel drie tonen tegelijk, oftewel een akkoord. Nu weet je meteen hoe het accordeon aan zijn naam komt.


Het verschil tussen de twee is: een keyboard werkt niet zonder elektriciteit. Bij een accordeon moet je zelf aan het werk. Het accordeon heeft namelijk lucht nodig. Door de balg heen en weer te bewegen breng je metalen tongen in trilling. En die vormen de toon.


Er zijn twee soorten accordeons:  accordeons met rechts een klavier zoals op een piano, met witte en zwarte toetsen. Deze noem je  piano-accordeons. De andere soort zijn accordeons met rechts ook knoppen: de knopaccordeons.


Verwant aan het accordeon zijn de harmonica, de trekzak, het harmonium, de bandoneon, de bayan, de concertina, de melodica en de mondharmonica. Bij de meeste van deze instrumenten krijg je een andere toon wanneer er ingeblazen dan wanneer er uitgeblazen wordt. Bij het accordeon maakt dat echter niet uit.


Wil jij accordeonles in Amersfoort?


Geef je dan snel op voor accordeonles op één van onze locaties.


Wil je eerst Kennismaken?

Meld je dan aan voor een Proefles!

Dit kan online en fysiek.

Docenten

Wym van Noort

brede ervaring, creatief, veelzijdig