Muziekonderwijs Midden Nederland

Muziekschool in Amersfoort
Vathorst en Nieuwland

Pop History

van Basie tot Bieber

De geschiedenis van de Pop Muziek: Van Basie tot Bieber

Pop History 
cursusdetails

  • Startdatum volgt.
  • 3 delen van 8 lessen
  • 20.30 - 21.30 u. Wijkcentrum "de Brink", Vathorst
  • Volwassenen vanaf 21 jaar.
  • € 125,= per deel, 10% korting bij afname van gehele cursus)
  • Koffie, gezelligheid en diverse handouts inbegrepen.
  • INSCHRIJVEN

Weet je het nog: de eerste keer dat je je favoriete liedje hoorde? Het was nieuw, maar toch klonk het vertrouwd, alsof je het al duizend keer eerder had gehoord.
Logisch, want alle muziek is natuurlijk geïnspireerd op oudere muziek. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe dan? 
Hoe zijn we in één enkele eeuw van ontluikende, vroege Jazz naar de strakke popproducties van nu gekomen?
Is er een rode draad? Wat zijn de verbanden?

In deze cursus Popgeschiedenis geeft docent Guy Pek antwoord op deze vragen. Door middel van veel muziek luisteren, beeldmateriaal kijken en vinylplaten doorspitten geven we een kijkje in de tijdgeest en maatschappelijke context van een aantal cruciale periodes in het ontstaan van de popmuziek zoals we die nu kennen.
Daarnaast is er ook ruimte om songs te spelen uit de betreffende tijdvakken, of daar zelf iets over te vertellen. Een echte interactieve ervaring dus!
De cursus is opgedeeld in drie delen van acht lessen.
Deze delen zijn los te volgen, of je kunt je opgeven voor de gehele cursus
(is 10% goedkoper dan de drie losse delen...zie tarieven).

Deel 1: Van Handy tot Hendrix

Handy tot Hendrix

Ooit gehoord van Ralph Peer? Misschien niet. Toch was hij een van de belangrijkste schakels in de ontwikkeling van popmuziek zoals we die nu kennen. Peer trok in de jaren ’20 door het ruige gebied van de Appalachen, Virginia, met de eerste mobiele elektrische opname apperatuur ooit. Daarmee nam hij nummers van blues en country artiesten op. 50 dollar kregen ze, per opgenomen kant, en 2 cent per verkocht exemplaar. Door de eeuw heen beïnvloedden mensen als Ralph Peer de muziek waar wij naar luisteren, helemaal tot in de top 40 van vandaag. In dit eerste deel van Pop History behandelt docent Guy Pek deze ontwikkelingen in de popmuziek tot en met de jaren ’60. Van het ontstaan van de blues en country, via de roaring twenties naar het ontwaken van de Rock 'n' Roll in de jaren ’50, en de Flower Power van de jaren ’60 met de Beatles en de hitmachine die Motown heet. It will be one hell of a ride!

Deel 2: van Motörhead tot Madonna

motorhead-madonna

In dit tweede deel van de serie Pop History behandelen we de explosieve muzikale ontwikkelingen van de jaren ’70 en ’80. Beginnend bij het ontstaan van de Disco scene in Philadelphia ontdekken we de ontwikkeling van elektronische muziek zoals we die nu kennen. Tegelijkertijd ontwikkelt de Rock muziek zich tot een geweldige waaier van stijlen als Classic Rock (die toen natuurlijk nog niet 'classic' was), Bluesrock, Punk, Progressive Rock en subgenres als Southern Rock. De sounds van Led Zeppelin, AC/DC en Black Sabbath inspireren bands tot op de dag van vandaag!

Deel 3: van Kurt tot Kendrick

cobain-lamar

In dit laatste deel van de serie Pop History komt de muziek tussen de jaren ’90 en nu aan bod. Zonder het ontstaan van de Rave scene en de groeiende populariteit van House en Techno zou de muziek van nu heel anders klinken. Tegelijkertijd komt de Grunge scene op in Seattle, en wordt Hiphop definitief mainstream. Later zien we het ontstaan van EDM, elektronische muziek in liedjesvorm, wat al snel de hitlijsten gaat domineren. Ook gaan we heel voorzichtig speculeren hoe muziek in de toekomst zal klinken.. Kortom: een crashcourse recente muziekgeschiedenis!

Stel een vraagInschrijven

Docent:

Guy Pek

drums, pop History

guy-pek

enthousiast, actief, gepassioneerd