Muziekonderwijs Midden Nederland

Muziekschool in Amersfoort
Vathorst en Nieuwland

Trompetles

trompet

De trompet kennen we allemaal wel, want het is een populair muziekinstrument. Het wordt in de meest uiteenlopende muziekstijlen gebruikt. In de klassieke muziek, in de popmuziek, in dans- en in jazzbands. En natuurlijk in de harmonie en het fanfareorkest. Misschien heb je wel een oom, tante of buurjongen die trompetles heeft. Maar wist je dat de trompet zoals jij hem kent heus nog niet zo oud is? In vroeger eeuwen bestond de trompet uit één lange buis. Ventielen waren er nog niet; je kon er maar een paar noten op spelen. Maar je kon hem wél horen. En niet zo'n beetje ook! Daarom kwam je de trompet vaak tegen in het leger. Door het spelen van korte signalen kon men over grote afstand bevelen geven en dat was met het marcheren op het slagveld wel zo handig: bellen of 'appen' kon nog niet....

In de 17e eeuw gingen componisten het instrument gebruiken in de kunstmuziek. Componisten als Bach en Händel maakten er dankbaar gebruik van. Luister maar eens naar 'The Watermusic' of 'Music for the Royal Fireworks' van Händel. Of wat dacht je van het beroemde 2e Brandenburgse Concert van Bach? Maar ja, toch bleef het een beetje behelpen met zo'n trompet zonder ventielen die maar weinig tonen kon spelen. Tot omstreeks 1815 de heren Stölzel en Blühmel begonnen te experimenteren met een primitief soort ventiel. En in 1838 ontwikkelde Francois Perinet het uiteindelijke ventiel dat wij vandaag nog steeds kennen.

De trompet kreeg drie ventielen met behulp waarvan echt álle tonen gespeeld konden worden. Wanneer jij op trompetles komt in Amersfoort Nieuwland, leer jij hoe je dat moet doen. Nieuwsgierig? Vraag dan een proefles aan.

Docent:

Pieter
van den Dolder

piano, trompet

pvdd-portret

maestro, nauwkeurig, duidelijk

Stel een vraagInschrijven